johdatus kelluNtaan

 

Alkuperä : John C. Lilly

 

Kellunnan juuret juontavat vuoteen 1954, jolloin yhdysvaltalainen neurotieteilijä ja psykoanalyytikko John C. Lilly alkoi kehittää kelluntatankkia välineeksi neuropsykologisiin tutkimuksiinsa. Hänen tavoitteenaan oli testata teoreettista väitettä, jonka mukaan tietoisuus sammuisi, siis ihminen nukahtaisi, kun hänen ympäriltään poistettaisiin kaikki aisteja stimuloivat ulkoiset ärsykkeet. Tuolloin, 50-luvulla, eristämisen kaikista ulkoisista ärsykkeistä ajateltiin johtavan hulluuteen, minkä johdosta tiedemiehet välttelivät väitteen testaamista koetilanteessa. Lilly kuitenkin päätti vastata haasteeseen ja rakennutti koetta varten tankin, joka täytettiin vedellä ja jonka sisälle kelluja asettui pystyasennossa kokonaan veden alle, happinaamari kasvoillaan.

Kun Lilly asettui tankkiin ja koe toteutettiin, sekä teoreettinen väite että luulot hulluksi tulemisesta saivat kyytiä. Sen sijaan, että Lillyn tietoisuus olisi sammunut tai että hän olisi ajautunut hulluuteen, hän ajelehti  ”rikkaisiin yksityiskohtaisiin sisäisen kokemuksen tiloihin”. Tietoisuus ei sammunut, vaan vapautuessaan ulkoisista häiriöistä se pääsi käsiksi informaation, jonka lähde oli sisäinen.

                                                 Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.

                                                 Alkuperäisessä tankissa kelluja oli pystyasennossa ja kokonaan veden alla.

Toinen odottamaton vaikutus oli ympäristön aikaansaama rentoutuminen. Lilly saavutti syvimmän koskaan kokemansa rentoutumisen tilan ja huomasi palautumisen tehokkuuden olevan ylivoimaisen sängyssä lepäämiseen verrattuna. Lilly oppi myös, että tietoisuuden tiloja on enemmän kuin hereillä ja syvässä unessa oleminen. Hän kertoi jopa oppineensa hallitsemaan näitä löytämiään tiloja. Kokemukset olivat sisäsyntyisiä, mutta Lillyn mukaan niin todellisia, että niitä olisi voinut erehtyä pitämään ulkoisen maailman ilmiöinä. Lilly oppi, että tässä ympäristössä hänen koko kehollinen systeeminsä toimi tavoilla, joihin hän ei ollut vielä tutustunut.

 

Tankista kannelliseen altaaseen

 

Alkuperäisestä tankista on tultu pitkä matka. Nykyiset ”tankit” ovat malliltaan ennemminkin altaita ja hengityslaitteiden käyttö on jäänyt kauas historiaan. Kellunnan tarkoitus on kuitenkin edelleen sama kuin alkuperäisessä kokeessa: kehon ja mielen vastaanottamien ulkoisten ärsykkeiden minimoiminen.

Kellunnan väline on kannellinen kellunta-allas. Float Kallion altaat ovat Dream Podeja, jotka ovat noin 1,7 metriä leveitä ja 2,6 metriä pitkiä. Altaiden kannet ovat kupumaisia, lakipisteensä kohdalta 1,4 metriä korkeita. Altaan pohjalla on 40 senttiä vettä, johon on liuotettu 550 kiloa Epsom-suolaa. Altaan vesi ja ilma ovat kehonlämpöisiä.

Nykyiset "tankit" ovat ennemminkin altaita, joiden päälliosa on aukeava kansi, jota voi halutessaan pitää kellunnan aikana auki.

Ennen altaaseen menoa peseydytään. Sitten altaaseen asettaudutaan selälleen ja kansi suljetaan (kannen voi halutessaan jättää myös auki). Tämän jälkeen etsitään itselle sopivaa asentoa, ja kun asento on hyvä, suuntaudutaan kohti irti päästämistä. Hyvä tapa tähän on esimerkiksi omaan hengitykseen keskittyminen ja hengitysten laskeminen. Oikean asennon ja oman tavan löytäminen voivat uuden ympäristön vuoksi viedä useamman kerran, mutta kärsivällisyys palkitaan. Float Kalliossa altaassa ollaan 60 minuuttia, jonka jälkeen peseydytään ja nautitaan kellunnan jälkihehkusta.

 

Kellunnan henkilökohtaisuus

 

Kellunnalla on monia positiivisia vaikutuksia. Sitä on tutkittu muun muassa syvän rentoutumisen, luovuuden, kivunhallinnan, palautumisen ja mielikuvaharjoitusten yhteydessä. Jokainen kuitenkin tarvitsee joskus häiriöttömän levon ja rauhan. Jokaisella on myös oma elämänsä ja elämäntilanteensa, joihin kelluntakokemus on suhteessa, ja eri ihmisillä on omat syynsä kelluntaan. Ei ole siis yhtä oikeaa tapaa kellua ja hyviä syitä on monia. Yhteistä meille kaikille tässä ajassa on kiireestä ja jatkuvasta informaatiotulvasta johtuva ylikuormitus. Kellunta on jotakin, mitä aikamme kaipaa: nykyisyyden luonnollinen vastareaktio. Siksi olemme luoneet tilan, jossa voit rauhoittua ja irrottautua, jonka läpikuljettua akut ovat täynnä uutta energiaa, ja mieli levollinen ja avoin inspiraatiolle.

-FK

Lähteet :

Hutchison Michael – The Book Of Floating

John C. Lilly – The Scientist : A Metaphysical Autobiography